„E.U. votez!”, campanie națională de informare a Autorității Electorale Permanente

„E.U. votez!”, campanie națională de informare a Autorității Electorale Permanente

Alegerile pentru desemnarea membrilor din România în Parlamentul European, programate la 25 mai 2014, reprezintă șansa ta de a influența componența forului legislativ de la Bruxelles și deciziile acestuia în următorii cinci ani.

Scrutinul din acest an este primul desfăşurat după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, în 2009, care a conferit o serie de noi competențe Parlamentului European. Catalogate drept cele mai importante de până acum, alegerile europene de la finalul lunii mai vor fi hotărâtoare în privinţa direcţiei pe care UE o va aborda pentru depășirea crizei economice și în privința planurilor de integrare economică și politică. De asemenea, nominalizarea de către statele membre a viitorului președinte al Comisiei Europene va trebui să țină seama de rezultatul alegerilor europene. Candidatul la această funcție va trebui aprobat de noul Parlament: în conformitate cu tratatul, Parlamentul „alege” președintele Comisiei. Prin urmare, alegătorii au acum un cuvânt greu de spus în privința candidatului care va prelua cârma Uniunii Europene.

3

SURSA: http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20140210IFG35536/html/Election-countdown-how-your-vote-for-Parliament-will-decide-the-new-Commission

Toate aceste argumente au stat la baza inițierii, de către Autoritatea Electorală Permanent

 • ă, a unui amplu program de informare la nivel național intitulat „E.U. votez!”. Campania, care se va desfășura în perioada pre-electorală, urmărește creșterea gradului de informare și de cunoaștere a problematicii electorale în rândul alegătorilor comunitari, în special al tinerilor.

  O importantă componentă a campaniei se adresează elevilor claselor terminale, respectiv a XI-a și a XII-a, cât și studenților aflați în primul an de studii.

  Produsele campaniei „E.U. votez!” (spoturi video și audio, publicații, prezentări) vor fi distribuite, la nivel național, prin intermediul mass-media și direct beneficiarilor și vor putea fi consultate pe site-ul www.primulvot.ro.

  Broșura campaniei „E.U. votez”

  1

  Prezentarea campaniei „E.U. votez!”

  2